Община Бяла обявява началото на приема на документи за стипендии по първи етап на общинските програми "Децата на Бяла“ и "Успешни студенти“ за учебната и академична 2023-2024 година. Този етап обхваща първия учебен срок и зимния семестър на учебната 2023/2024 година.

Стипендиите, предоставяни от Община Бяла се отпускат по регламента на две утвърдени програми, за стимулиране и подпомагане на успешни ученици, студенти и деца и младежи с престижни изяви в областта на науката, изкуството и спорта.

Програмите за стипендии:

1. Програма "Децата на Бяла": Тази програма е предназначена за стимулиране на по-висок успех сред учениците от V до XII клас, обучаващи се в дневна форма на обучение. Учениците от V до XII клас от ОУ "Отец Паисий" - град Бяла и ПГССГ - град Бяла, както и ученици с постоянен адрес на територията на община Бяла, учащи в училища извън общината, могат да кандидатстват, ако са постигнали минимален успех от "Отличен 5,50". По програма "Децата на Бяла“ има заложена мярка за връчване на еднократна награда за деца и младежи завоювали призови награди и класирания от национални и международни прояви в областта на науката, изкуството и спорта.

2. Програма "Успешни студенти": Тази програма цели да стимулира високи успехи сред студентите от Община Бяла. Стипендиите се отпускат при постигнат успех от "Много добър 5,00". Студентите трябва да се обучават в редовна форма за образователна степен бакалавър или магистър (ако за изучаваната специалност, няма бакалавърска програма).

Размер на стипендиите и наградите:

1. По програмата "Децата на Бяла":

- Успех "Отличен 6.00" - 150 лв.;

- Успех "Отличен над 5.50" - 100 лв.;

- Награди за постижения в областта на образованието, науката и изкуството са в размер на 150 лв. за I място, 120 лв. за II място и 100 лв. за III място.

2. По програмата "Успешни студенти":

- За успех "Отличен 6.00" - 400 лв.;

- За успех "Отличен 5.50" - 200 лв.;

- За успех над "Много добър 5.00" - 100 лв.

Допълнителна мярка за студентите:

- Програмата "Успешни студенти - старт в кариерата" покрива семестриалните такси за цялото образование на студента, след сключване на договор с Община Бяла. Условията за тази програма са описани в чл. 3, ал. 2 от Програмата "Успешни студенти".

Как да кандидатствате:

- Заявления за стипендии за първи учебен срок и зимен семестър на учебната 2023-2024 година ще се приемат до 12-ти май 2024 година.

- Заявленията и изисканите документи се подават в Деловодството на общинската администрация.

- Заявленията по образец могат да бъдат изтеглени от уебсайта на Община Бяла или да бъдат предоставени от Деловодството на общинската администрация.

Всички кандидатури ще бъдат разгледани от комисия, а списъкът с одобрените за стипендия и/или награда ще бъде публикуван на уебсайта на общината. Стипендиите ще бъдат връчени тържествено на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Повече информация ТУК