Община град Добрич ремонтира Спортен клуб по шахмат "Добруджа 2013“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В рамките на два месеца е направен частичен спешен ремонт на помещението на спортния клуб, като дейностите са извършени по искане на ползвателите. Състоянието на помещението е било изключително лошо и е било недопустимо да продължат заниманията по шах с деца в него, посочват от общината.

Извършеният ремонт е на стойност 24 297, 24 лв. Включва няколко дейности - цялостна подмяна на дограмата и входната врата, топлоизолация на фасадата, отстраняване на ВиК-теч чрез подмяна на цялата водопроводна инсталация, направа на нова преградна стена между залата и обслужващите помещения, направа на тоалетна, като до настоящия момент такава не е съществувала, поставяне на окачени тавани и боядисване на обслужващите помещения, нова настилка от теракот в цялото помещение и частична подмяна на осветителни тела. Спортният клуб по шах "Добруджа 2013“ с председател Галин Костов се посещава от около 20 деца на възраст от 7 до 14 години. Децата от останалите шахматни клубове в Община Добрич ще имат също възможност да ползват обновеното помещение по утвърден график.



Този спорт през последните години в Добрич има достойното представяне в лицето на Момчил Петков, медалист на страната ни от световни и европейски първенства от 2016 г. до сега. Тази година той зае 33-то място на Европейското първенство в Словения, през 2019 г. - 16-то място на Световното първенство при момчета до 14 г. в Индия и 16-то място на Младежката олимпиада за юноши и девойки до 16 г. в Турция. През 2018 г. Момчил спечели първо място на Световното училищно първенство при момчета до 13 г. в Албания. Момчил Петков е възпитаник на мс Тодор Тодоров в Спортен клуб по шах "Енергия 21“ и вече е с много титли.

Едната е Candidate Master (CM), придобита на Световното училищно първенство при момчета до 11 г. в Русия през 2016 г. със завоюваното трето място и бронзов медал. Другата титла е FIDE Master (FM), придобита на Световното училищно първенство при момчета до 13 г. в Албания през 2018 г. със завоюваното първо място и златен медал. Третата титла е International Master (IM), придобита през 2021 г. и четвъртата - Grandmaster (GM), придобита през 2022 г. (предстои да бъде утвърдена).

Жулиета НИКОЛОВА