Община град Добрич е подала 41 проектни предложения  за изпълнение на инвестиции по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I" от Националния план за възстановяване и устойчивост на обща стойност 45 608 591.24 лв. с ДДС. Това съобщи в една от социалните мрежи кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус".

Документите на всички сдружения, подали заявление за участие в процедурата, са обработени и подадени в срок – до 31 май тази година, чрез електронната система ИСУН 2020. Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да се подпомогне възстановяването от кризата, породена от COVID-19 пандемията, в икономически и социален аспект. В този контекст са разработени конкретни мерки и реформи, част от които кореспондират с амбициозните цели на така наречената Зелена сделка.

Стартът на процедурата бе даден на 20 декември 2022 г., като възможност за кандидатстване са получили всички собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Общо в цялата страна 152 общински администрации са подали 3068 проектни предложения. Тяхната обща стойност надхвърля няколко пъти разполагаемия бюджет. Размерът на предвидената безвъзмездна финансова помощ по процедурата е 1 129 881 600 лв., а на получените проектни предложения е 3 972 426 084,04 лв., по информация на МРРБ.

Подадените заявления по процедурата са за различни локации в добруджанския град, както крайни квартали, така и в централната част - блокове в жилищните квартали "Балик", "Добротица" и "Дружба", жилищни сгради по улиците "Славянска", "Любен Каравелов", "Генерал Гурко", "Захари Стоянов", "Осми март", "Вардар" и др., също по бул. "Добричка епопея".

Жулиета НИКОЛОВА