Община Враца е в процес на подготовка на проекти за обновяване на културни институции, спортна инфраструктура и обществени сгради, съобщиха от общинската управа. Предвидените обекти, за които ще се търси финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост са- енергийно обновяване на "Школа по изкуствата“; енергийно обновяване на закрит тенис корт; енергийно обновяване на покрит плувен басейн; енергийно обновяване на стрелбището до волейболната зала; ремонт на Средношколско общежитие; ремонт на Дом за стари хора "Зора“ и обновяване на Младежки дом – 2 етап;

Едно от условията в новия програмен период е при кандидатстване общинските администрации да имат готов анализ, технически обследвания и проучвания за всеки един проект.

Докато в предходните програми разходите за обследване се предоставяха безвъзмездно, в настоящите е необходимо кандидатстващите сами да осигурят средствата.

Поради тази причина, Община Враца ще вземе краткосрочен заем от Фонд "Флаг“ в размер на 1 200 000 лв., за да бъде обезпечена подготовката на проектите. Разходите са възстановими на 100% след подписването на договорите по одобрените предложения.

Предложението на местната администрация бе подкрепено от Общинския съвет.