В общинския бюджет за 2023 година отново ще бъде предвидено финансиране за археологическото проучване на античния римски град Бонония. Това увери кметът на Общината д-р Цветан Ценков, който днес, придружаван от заместник-кмета Борислава Борисова, посети обекта и се срещна с ръководителя на екипа доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт. На мястото на разкопките беше и директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

От бюджета на Община Видин за 2022 г. бяха предоставени 50 000 лв. за продължаване на археологическото проучване на антична Бонония. С тях изцяло се финансират разкопките, тъй като тази година не бе отпуснато целево финансиране по програмите на Министерството на културата. "Община Видин спаси археологическия сезон. Това са единствените редовни разкопки на обект от античната епоха във Видинския край през настоящата година. Без Община Видин и нейната подкрепа нямаше да има изобщо разкопки на Бонония“, подчерта доц. Димитров, като изказа благодарност на кмета.

Д-р Ценков пое ангажимент, че подкрепата ще продължи и занапред. "Ще се погрижим да съхраним тази даденост, която е разкрита и съвместно с Регионалния исторически музей да направим така, че когато един турист идва във Видин, да разгледа и този обект“, каза той. И посочи, че Община Видин ще настоява пред Министерството на културата догодина държавното финансиране за разкопките не само на Бонония, но и на Рациария да бъде подновено. "С доцент Димитров ще положим усилия следващото правителство да отпусне целеви средства. Искаме Видин да се превърне във водеща туристическа дестинация на Балканите, а това не би могло да се случи без тези два обекта“, категоричен бе кметът.

"Община Видин работи по създаването на единен туристически продукт. Целта е да покажем на България и на

Европа, че Видин, със своята многопластова история, е един от значимите градове“, заяви д-р Ценков, като допълни, че Общината е предприела стъпки за презентиране на културно-историческите и природните богатства на Видин и региона директно пред туроператори в Германия.

Доц. Димитров отчете, че резултатите от тазгодишното проучване на Бонония са много добри. Намерени са множество находки от различни периоди – римската епоха, Късната античност, Средновековието, Видинското царство и османския период. "В този общински парцел през настоящия много труден за цялата археология в България сезон успяхме да разкрием цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, което по наша идея, и със съдействието на Община Видин, искаме не само да проучим, а да бъде реставрирано и да се експонира“, каза ръководителят на разкопките. Разработена е дългосрочна програма, която предвижда до две-три години да бъде завършено цялостното археологическо проучване на обекта, след което да се премине към неговата консервация, реставрация и социализация, отбеляза доц. Димитров.

Ваня Ставрева, заместник-ръководител на разкопките и археолог в РИМ – Видин, припомни, че кандидатурата на Бонония за включване в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО е факт от 2020 година и всичко, което се случва на обекта ще подкрепи реализирането на тези намерения. Предстои до края на годината антична Бонония да бъде включена в европейско мобилно приложение, което е още един начин да се привлече вниманието на туристите към Видин.