close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект
17:29 / 13.09.2022
466
©
Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект.

Това каза заместник-кметът Борислава Борисова и ръководител на проекта “Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин" по време на откриваща пресконференция, която се проведе в залата на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. На нея присъстваха екипът и представители на партньорите по проекта, както и заинтересовани лица.

В началото на събитието Борисова заяви, че Община Видин продължава активната си социална политика и предлагането на нови възможности, насочени към различни целеви групи, с цел подобряване качеството им на живот и тяхното интегриране в обществото. И посочи, че поредното доказателство за усилията в това отношение е настоящият проект, който се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), приоритетна ос "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“ и Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), приоритетна ос "Образователна среда за активно социално приобщаване“. Общата стойност на проекта е  1 589 270,65 лв. от които 1 199 362,90 лв. по ОП РЧР и 389 907,75 лв. по ОП НОИР. Общината ще изпълнява проекта със съдействието на асоциирани партньори: Министерството на образованието и науката, чрез Регионалното управление на образованието – гр. Видин; Агенцията за социално подпомагане, чрез Регионалната дирекция; Регионалната здравна инспекция във Видин. Партньори в реализирането на дейностите по проекта са: Фирма "Хена“ ООД; "АЛ ТАКС КЪНСЪЛТИНГ“ ООД; Сдружение "БОКАЯ “; Детска градина "Мир“ – гр. Дунавци и филиал "Звънче“ – гр. Видин; Основно училище "Епископ Софроний Врачански “ и Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" – гр. Видин.

Борислава Борисова обясни, че общата цел на проекта е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Видин, насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Заложените дейности по ОП РЧР са: активиране на неактивни лица и трудова медиация; провеждане на мотивационно и професионално обучение; осигуряване на субсидирана и насърчаване на самостоятелната заетост; предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги в общността и др. Целта е постигане на трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи, по-добро качество на живот и  грижа за  възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи чрез осигуряването на социално-здравна услуга, преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност и популяризиране на културната идентичност на ромите като пълноценна част от гражданското общество в Община Видин и в България.

По ОП НОИР се предвиждат допълнително обучение по български език за децата и учениците от уязвими групи; занимания със застрашени от отпадане от училище ученици от уязвими групи и подкрепа за продължаване на образованието в гимназиалния етап и за успешно завършване на средно образование; осигуряване на психологическа подкрепа; подобряване на образователната среда в две училища и една детска градина; насърчаване участието на родителите в образователния процес и др.

Очаква се около 300 деца от уязвими групи да бъдат включени в мерки за образователна интеграция чрез допълнителни занимания по български език и други предмети; да се намали делът на преждевременно отпадналите от образование във включените училища; да се осигури психологическа подкрепа за най-малко 40 деца и ученици; посредством закупуването на оборудване да се обезпечи по-добра образователна среда в две училища и една детска градина на територията на Община Видин, в които се обучават 728 деца и ученици; организиране и провеждане на "Училище за родители" за 300 родители на деца и ученици от силно уязвимите групи и др.

Като основен работодател по проекта Община Видин ще осигури трудова заетост на общо 63 души (озеленители, строители "Пътища“, работници по поддържане на сгради и др.) в рамките на 11 месеца.

Преди откриващата пресконференция бе проведена и трудова борса, на която партньорите по проекта и работодателите запознаха заинтересованите лица с възможностите за трудова заетост в неговите рамки.

Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санкциите срещу Русия
Войната в Украйна
Ремонтират пловдивския зоопарк
Междинни избори в САЩ
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.