Участници във велопрехода от България и Румъния започнаха да се събират днес в Крайдунавския парк, до крепостта "Баба Вида“, за да направят регистрацията си. Там бяха разположени павилиони, които представяха рекламни материали на Министерството на туризма и на общините-партньори. Това съобщиха от Община Видин.

На събитието дойде и кметът на Видин д-р Цветан Ценков, който се срещна със създателя на веломаршрута Борис Бегъмов и разговаря с колоездачите. "Аз съм любител на колелото и всички знаят, че моят служебен превоз е велосипедът. Идеята "Дунав Ултра“, чийто маршрут е към 800 км, да стартира от Видин до Дуранкулак само може да ме направи горд с идеята на общинската администрация нашият старопрестолен град да се превърне в най-големия културен, фестивален и туристически център не на България, а на Балканите“ – заяви видинският кмет пред медии. Той отбеляза, че почти всяка събота и неделя Общината организира интересни мероприятия, включително и традиционния международен панаир с над 100-годишна история, който завършва тази вечер. Д-р Ценков благодари на Борис Бегъмов и на неговия екип, че имат визията как "Дунав Ултра“ да се превърне в една европейска мисия за пълноценно здраве, за добра екология. Той изрази надежда, че все повече хора ще започнат да ползват велосипеди, защото е изключително полезно. Кметът сподели, че намерението е догодина да се привлекат за участие колоездачи от градове по поречието на Дунав, а и от цяла Европа, както се случва при организирането на други събития на Общината като Ретро парада, Националния мотосъбор и редица фестивали. Д-р Ценков поздрави Борис Бегъмов и неговите съмишленици за това, че изграждат ново отношение към околната среда, към транспортните средства и здравословния начин на живот.

Тази година събитието е под наслов "Реката, Добруджа и морето 2022“, а около 160 са желаещите да изминат 740-километровия маршрут, като има голяма група румънци. Сред участниците е и 55-годишният Павел Андонов, чието превозно средство е по-нестандартно – т.н. едноколка. Той се включва за първи път във велопрехода и ще го преодолее на "едно колело“.

Докато ентусиастите от "Дунав Ултра“ очакват с нетърпение да поемат утре по дългия маршрут, в крепостта "Баба Вида“ се подготвят за десетото издание на средновековния фестивал "БъдинЪ“, което се организира от Община Видин, а откриването му е в 19:00 ч. тази вечер.