По традиция честването се организира пред паметника на Скърбящия воин на площад "Съединение“ в град Видин. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-председателят на 49-о Народно събрание Росица Кирова, народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев и др. Присъстваха също представители на институции и организации, на политически партии, учители, ученици, граждани.

Слово по повод 138-годишнината от обединяването на Източна Румелия с Княжество България произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта важното значение на този исторически акт, който отваря нов път и възможности за развитие. "Негово неоспоримо достойнство е, че личните интереси и разногласия са пренебрегнати и волята на целия народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се превръща в голяма сила. В същото време на този ден отдаваме заслуженото на огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта на държавата“ – заяви кметът. Той се спря на развитието на събитията, които водят до избухването на братоубийствената Сръбско-българска война и героичната защита на справедливата кауза, за която се бори българският народ и успява да защити единството на своята държава. Д-р Цветан Ценков припомни, че в тази война е и бойното кръщение на Трети пехотен Бдински полк, с чиито подвизи се гордеем и в чиято чест по-късно се ражда маршът "Бдинци, лъвове, титани“ - химн на старопрестолния Видин. "Паметникът на Скърбящия воин, пред който свеждаме глава днес, увековечава подвига на падналите в

Сръбско-българската война. И той наистина е уникален, защото е единственият може би в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите“ – отбеляза още в словото си видинският кмет. Той призова да отдадем заслуженото на нашите славни прадеди, обединили усилия и дали живота си, за да пребъде България и честити на всички присъстващи празника.

Честването на 6 септември продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия воин.