Велико Търново е град, който е известен със своите прекрасни паметници на открито, до които достъпът е абсолютно свободен. За съжаление това провокира едни нездрави интереси у някои хора. Всъщност всички паркове могат да бъдат оградени, могат да бъдат сложени едни врати, които се затварят и заключват. Има такава европейска практика. Така е било и в България в началото на 20-ти век. Но смятаме, че това до голяма степен първо ще намали тяхното значение. Ограничаването на свободния достъп на хората не е начин да се реши, който и да е проблем. Това коментира в ефира на "Фокус“ във връзка с поредния вандалски акт на паметник "Майка България“ в старата столица Нелина Църова, директор Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

Тя допълни и, че предстои съвсем скоро местната администрация да реализира проект за разширяване на видеонаблюдението и в града, и в селата. Допълни, обаче и, че в българското законодателство има един огромен пропуск, заради който Общините нямат права да налагат санкции при подобни вандалски актове.

"Общината ако констатира извършването на някакво нарушение, следва да сигнализира полицията. Общината няма права да налага глоби, санкции или каквито и да било рестриктивни наказателни мерки. Ние сме оставени в позицията просто на едни наблюдатели, на едни регистратори, които – да, виждаме какво се случва. Не можем да направим нищо, но за сметка на това отстраняваме всички щети и плащаме цялата сметка“, коментира Църова.

Годишно Община Велико Търново плаща около половин милион лева за ремонт на повредени паметници, за ликвидиране на следствия от вандалски действия по детски площадки, паркове.