Община Варна ще кандидатства по мярката "Бъдеще за децата“, с която ще бъде разширена мрежата от социални и здравни услуги за деца, предаде репортер на Агенция "Фокус". Комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към Общински съвет-Варна даде съгласието си общината да подаде проектно предложение по мярката, финансира със средства от европейската програма "Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027).

"Бъдеще за децата“ ще надгради досегашните дейности в ключови за децата и семейството области, като ранно детско развитие, образование, здравеопазване, жилищно настаняване. Във фокуса ще бъдат бездомните деца, децата с увреждания, децата бежанци и мигранти, децата в несигурна семейна среда и всички деца и техните семейства, които имат нужда от подкрепа. Предвижда се да бъдат организирани обучения за подготовка на специалисти, които ще работят с деца в риск.

Проектното предложение е подобно на изпълнявания в момента проект "Общностен център за деца и семейства“ . Той обаче изтича в средата на следващата година. За да се осигури непрекъсваемост на услугите, Община Варна ще кандидатства по новата мярка, бе уточнено на днешното заседание.

Бюджетът на операция "Бъдеще за децата“ е 81 млн. лв., като за Варна той е в размер до 391 хил. лева. Общината ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране преди възстановяването им от програмата.

Максималният срок за изпълнение на проекта е до 31 декември 2026 г. 

На заседанието беше обсъдена възможността за сътрудничество между варненския район "Одесос“ и район "Чентру“ на молдовската столица Кишинев. Членовете на комисията дадоха съгласието си за подписване на меморандум за сътрудничество с цел опознаване на работата на двете администрации на местно самоуправление, насърчаване на двустранни отношения между местни икономически субект и обмяна на опит в сфери от общ интерес.