С голямо мнозинство от 12 гласа "за“ и 2 "против“ съветниците от ПК "Финанси и бюджет“ дадоха съгласието си за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на мащабни инфраструктурни проекти във Варна, предаде репортер на "Фокус". На днешното заседание на комисията беше изтъкнато, че Община Варна е кандидатствала за осигуряване на финансовия ресурс от държавата. Към настоящия момент обаче финансирането за тези проекти не е предоставено, което налага поемане на 15-годишен дълг в размер на общо 29,4 млн. лв.

Общината ще инвестира 12,6 млн. лева в благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик". С 11 млн. лева от заема ще бъде извършена реконструкция на улица "Девня" –  в участъка между булевардите "Атанас Москов" и "Република“. Около 5,7 млн. лева ще бъдат вложени в ремонта на бул. "Атанас Москов" – от кръговото кръстовище под магазин "Метро" до улица "Кольо Фичето".

Съветниците одобриха тегленето и на още един заем – той е краткосрочен и е в размер на 7,8 млн. лева. С него ще бъде финансирано собственото участие на общината в проекта "Екологично чист транспорт на Варна“.

Стойността на проекта е в размер до 85,3 млн. лева с ДДС, от които 70 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда“. Собственото участие на Община Варна е в размер на 15,3 млн. лева, в т.ч. 13,7 млн. лева за възстановим ДДС.

Част от електробусите вече са във Варна и предстои окончателното плащане за доставката им, за което на "Градски транспорт“ са необходими средства за възстановим данък добавена стойност в размер на 7,8 млн. лева.

Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да поеме едногодишен общински дълг, за да плати дължимия ДДС до възстановяването на средствата от Националната агенция на приходите.

Пред членовете на комисията директорът на Дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова заяви, че Община Варна е в много добра финансова кондиция и спокойно ще може да обслужва новите дългове. Всяка година се отчита ръст на собствените приходи, което е показателно за финансовото състояние на общината, изтъкна Господинова.