На 24 април 2024 г. от 17:00 часа в зала "Пленарна" на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски".

Всички материали по проекта са достъпни на адрес: https://varna.bg/bg/2377

Булевард "Цар Освободител" е един от най-натоварените в града, включително и от транзитно преминаващи автомобили. В част от него движението се осъществява само по една пътна лента. Затова и пропускателната му способност е почти изчерпана, посочват проектантите.

В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. "Цар Освободител" с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат реализирани безконфликтно на две нива с еднакви пътни възли тип "Диамант". Това са връзките на бул. "Цар Освободител" с пресичащите го бул. "Константин и Фружин", ул. "Атанас Москов", бул. "Янош Хуняди", бул. "Република", бул. "3-ти март"/ул. "Вяра", ул. "Поп Димитър", бул. "Христо Смирненски".

В плана е заложено още реализацията на градска железница изцяло северно от бул. "Цар Освободител". Там са предвидени и места за спирки на градския транспорт. С цел осигуряване на безконфликтен достъп на пешеходците между северната и южната част на булеварда е предвидено изпълнението на 6 пешеходни надлеза над градската железница и булеварда.

Целта на проекта е да се създаде възможност за дългосрочно планиране на инвестиционните намерения на Община Варна и да се отговори адекватно на обществените потребности за изграждане на устойчива градска среда.

Съгласно приоритетите, дефинирани в Общия устройствен план на Варна, реализацията на бул. "Цар Освободител" е на второ място по важност за града, след изграждане на продължението на бул. "Васил Левски".