Община Варна организира серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, събота, обяви кметът на Варна Благомир Коцев. Последно такова почистване бе организирано през ноември миналата година след голямата буря. В районните кметства ще бъдат осигурени торби за събиране на отпадъците, като кметът се надява повече хора да се включат в инициативата. 

Служители на администрацията и районните кметства, заедно със сметопочистващата фирма ще извършат мащабно почистване на булеварди, улици и площади, освежаване на междублокови и зелени пространства във всички райони на общината.

Акцент в почистване в деня ще бъде булевард "Сливница" от градинката "Севастопол" в посока Морска градина. Колонадата на входа на парка също ще бъде почистена основно. Сметопочистващата фирма се е ангажирала да командирова свои служители от Шумен, Разград и Търговище, които да помогнат във Варна.

Обмисля се и увеличаването на броя на контейнерите в града. Общината работи и по проект за създаване на депо, в което варненци да изхвърлят едрогабаритните си отпадъци. Той поясни, че и към момента съществува график за извозването на едрогабаритния отпадък, който се изхвърля около контейнерите за смет и призова гражданите да го спазват. 

Чистотата на града е един от основните ни приоритети, каза днес кметът Коцев. Той поясни, че се обмисля и вариант за зеления отпадък. В момента масово хората подготвят дворните си места за топлите месеци. Сега изхвърлянето на този вид отпадъци е забранено в съдовете с общия отпадък.

До края на април ще приключи и пръскането срещу кърлежи на територията на Община Варна, каза още кметът на днешния брифинг.