Община Варна поетапно изготвя технически паспорти на спортните си бази. Целта е да се подготви необходимата документация за кандидатстване, в случай че се обявят национални или европейски програми. Това стана ясно по време на среща на обществения съвет по спорт към кмета Благомир Коцев. Процедурата вече е задвижена за пет от базите - плувен комплекс "Приморски“, гребна база "Сия Нейкова“, зала за бадминтон, Конна база – юг, както и за спортен комплекс "Простор“, без залата за борба. СК "Локомотив“ вече участва в програма за енергийна ефективност, бе отчетено по време на срещата.

Отново бе обсъдена идеята спортните клубове да използват преференциални цени за техни събития в залите в Двореца на културата и спорта. Темата бе поставена и на среща със спортната общественост в началото на месеца. Предстоят разговори с изпълнителния директор на спортната зала и след като се постигне съгласие, предложението ще бъде официално внесено за разглеждане от Общинския съвет.

По време на срещата със спортната гилдия бе направен и кратък анонс на изготвящата се Стратегия за развитие на спорта в града за период 2024-2030 г. Тя ще включва анализ на старата стратегия. Ще се обследва ресурсното състояние на спортните обекти, възможностите за спорт в училища и университети, демографското състояние и други. Предстои да се изготви самият документ, който ще се обсъжда на следващите консултативни съвети.

Общественият съвет по спорт се обедини около идеята да се организира специален плувен маратон за деца. Той може да се проведе още това лято седмица преди големия плувен маратон "Галата-Варна“. Причината за решението е, че в същинския маратон не се допуска участието на деца под 12 години и така някои от тях се чувстват ощетени. Освен плуване, ще се организират и различни спортни занимания на плажа, стана ясно на срещата. Обсъждана беше възможност за изграждане на общинска ветроходна база в езерото, а също се коментира и готовия вече проект на недовършената четвърта буна.

Кметът Благомир Коцев получи и специален плакет по повод 26-то издание на турнира по художествена гимнастика "Руми и Албена“, който завърши този уикенд в Двореца на културата и спорта. Събитието се организира ежегодно със съдействието на Община Варна.