Преди дни общината във Варна конфискува повече от 100 електрически тротинетки. Става дума за такива, които се отдават под наем. Въпросните тротинетки се намират на наказателния паркинг в морския град.

"Това, което наложи конфискуването, е хаосът, който виждаме в целия град – всички тротитентки се разполагат в градинки, паркове, кръстовища и пешеходни зони. Тези тротинетки нямат регламентирана дейност в общината. Ние изпратихме писма и провокирахме диалог с фирмите, които извършват подобна дейност. Целта е да се регламентират местата и стоянките, на тези тротинетки", коментира в ефира на NOVA кметът на Варна Благомир Коцев. По негови думи инциденти с тротинетки има постоянно, независимо дали те са частни или такива под наем.

От фирмата заявяват, че от февруари месец правят опит да се свържат с новото ръководство на община Варна, за да обсъдят дейността, но без успех. Накрая с тях се е свързал главен експерт по строителния контрол. От компанията са поискали да се сключи специален документ, но от общината са отказали, допълват още от фирмата. Според тях прибирането на тротинетките, е незаконно.

"Ние провокирахме кореспонденция с фирмите. От тяхна страна имаше отказ да бъдат заявени, кои са стоянките за тези тротинетки. Трябваше да осъществим временна конфискация, за да провокираме желанието на фирмата да комуникира с Община Варна", допълни още Коцев.

Според кмета на града, до един месец трябва да бъдат определени паркингите на електрическите тротинетки.