Община Варна иска да придобие от държавата два недвижими имота в кв. "Аспарухово“, за да може да кандидатства за финансиране по Програмата за морско дело и рибарство. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, на което бе дадено съгласие общината да проведе процедура по придобиване безвъзмездно в собственост на държавните имоти, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Варна има възможност да получи безвъзмездна финансова помощ по европрограмата, но едно от условията за кандидатстване е да се предостави документ за собственост на имотите. Другото изискване е проектите по мярката да бъдат изпълнени на територията на МИРГ "Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“.

Обектите на инвестицията, с които общината ще участва по процедурата, са сградата на Народно читалище "Просвета 1927“ и още един обект на ул. "Костур“. Желанието на администрацията е с европейски средства да бъдат извършени ремонт, обзавеждане и оборудване на читалището, а сградата на ул. "Костур“ да бъде превърната в образователен център.

На днешното си заседание съветниците одобриха също Правилник за организацията и дейността на пазарните площадки, стопанисвани от "Пазари“ ЕАД. Те утвърдиха и вътрешни правила за организиране, събиране и отчитане на приходите от общинското дружество.

Комисията даде също съгласието си "Ученическо и столово хранене“ да продължи да ползва кухненските блокове в СУ "Любен Каравелов“, МГ "Д-р Петър Берон“ и ОУ "Захари Стоянов“. В тези кухни се приготвя храната за пет детски градини и две училища във Варна.

С решение на общинските съветници "Домашният социален патронаж“ в кв. "Владислав Варненчик“ ще ползва и през следващите пет години помещения в ДКЦ III – Варна.

На заседанието беше избран и застраховател на имуществото на Специализираната болница по онкологични заболявания "Д-р Марко А. Марков“ – Варна.