Община Варна е предложила алтернативни варианти за тренировка на клубовете по водна топка и синхронно плуване, заради временно затваряне на един от басейните в ПК "Приморски" - "Алекси Алексиев". Проведена е работна среща с родители и с представители на всички клубове, предложен е вариант за премахване на коридорите в закрития басейн "Д-р Любен Лазаров“, за да могат да бъдат провеждани тренировки водна топка и синхронно плуване. Представителите на клубовете по водна топка обаче са отказали. Това стана ясно на пресконференция днес с участието на Коста Базитов, зам.-кмет,  Венцислав Младенов,  директор на ОП "Спорт Варна“ и Кристиан Димитров, директор на дирекция "Спорт“, предаде репортер на Агенция "Фокус".  Община Варна изцяло поема издръжката на спортните бази и покрива всички разходи по експлоатация на плувните съоръжения. Спортните клубове  ги използват абсолютно безвъзмездно. Таксите, които родителите плащат за тренировки на децата, не влизат в общината, а отиват директно в съответните клубове. 

На 1-ви октомври е започнала годишната профилактика на басейн "Алекси Алексиев", като по график той е трябвало да бъде отворен на 14-ти октомври.

Междувременно, заради икономическата криза и тройно увеличените цени на препаратите за обработка на водата, фирмата, която ги доставя, е прекратила договора си с общината.  От ОП "Спорт Варна" веднага са инициирали нова обществена поръчка по ЗОП за избор на доставчик на препаратите.

Ако поръчката не бъде обжалвана, минимумът за избор на изпълнител е около два месеца. Венцислав Младенов припомни още, че годишната издръжка на ПК "Приморски" е около 4 млн. лв., като за препарати се заделят около 200 000 лева. С новите цени сумата, необходима за химикали, ще стане около половин милион лева. 

Агенция "Фокус" припомня, че преди няколко дни спортни клубове по водна топка заявиха, че ще протестират, заради невъзможността да тренират на басейна.

"Уважаеми спортисти, родители и любители на водната топка, както вече повечето сте се убедили и разбрали, басейнът в който се провеждат тренировките и спортните срещи на клубовете по водна топка и синхронно плуване във Варна е празен от  месец и не се очертава да бъде напълнен.

Нека покажем и дадем гласност на този голям проблем. Децата ни няма къде да тренират, а това е пагубно за предстоящата им спортна календарна година.

Организиран е митинг на 29.10 събота от 11.00 часа, пред Община Варна“, допълват още организаторите на протеста от Waterpolo Sport Club TICHA.

От сайта BgSwim допълват, че на басейн Алекси Алексиев“  тренират петте клуба по водна топка, състезателките по артистично плуване и скачачите във вода.

Басейнът е изключително важен не само за варненския, но и за българския спорт. Защото специално във водната топка и артистичното плуване черноморската ни столица е водещ център с доминация в държавните първенства и много представители в националните отбори във всички възрасти. По най-общи сметки около 1000 спортисти – картотекирани и в обучение, тренират редовно и целогодишно на "Алекси Алексиев“.

Десислава ВАСИЛЕВА