До 28 април Община Търговище приема предложения за удостояване с Годишните награди за образование, култура и изкуство. Наградите са регламентирани в новата Наредба за символиката, званията и отличията, приета през септември 2022 г., съобщиха от Общината.

Предложения могат да бъдат отправени от институции, творчески съюзи, граждански организации, инициативни комитети (не по-малко от 50 граждани с избирателни права, с постоянен и настоящ адрес на територията на общината).

Годишните отличия за изкуство и култура се връчват в следните категории: сценични изкуства; изящни, визуални и приложни изкуства; литература, публицистика, журналистика; мениджмънт и администрация на културата; културно-историческо наследство; сграда на годината или архитектурен обект; цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата. Въведена е и нова категория "Дебют“.

Годишните отличия за образование се връчват на педагогически специалисти за значими образователни постижения и активна дейност за утвърждаване авторитета на община Търговище. Те за постижения в направленията за предучилищно образование, начален, прогимназиален и гимназиален е етап на средното образование. За цялостен принос се отличават педагози с дългогодишна дейност. Награда се връчва и за педагогически колектив. Въведена е и нова категория – за млад учител до 33-годишна възраст.

Предложенията, заедно със съответната аргументация, се подават в Центъра за административно обслужване на Община Търговище. Те трябва да са запечатани в плик, с надпис "Предложения за удостояване с Годишни отличия за изкуство и култура“ или "Предложения за удостояване с Годишни отличия за образование“.

Комисия, определена със заповед на кмета, ще разгледа номинациите и ще излъчи носителите на наградите. По традиция те ще бъдат връчени на официална церемония в навечерието на 24 май.

Наредбата за символиката, званията и отличията е публикувана в сайта на местната администрация: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative-acts/naredbi.obshtinski.savet/naredbasimvolika2022/