Община Търговище подаде проектно предложение за изграждането на Младежки център по Националния план за възстановяване и устойчивост, информираха от пресцентъра на общината.

Идеята е центърът да бъде изграден върху част от терен на бившите казарми, в близост до училището за деца с увреден слух "Св. Иван Рилски“. В Центъра ще се предоставят разнообразни услуги в помощ на личностното развитие на учениците и младите хора до 29 години.

Ще се предоставя информация за възможностите за работа, квалификация и преквалификация, ще се оказва съдействие при работа с институциите и представителите на бизнеса, ще се реализират дейности за подпомагане на професионалното им ориентиране и развитие и други.

В случай че проектът бъде одобрен, максималният размер на помощта, която Общината може да получи за строителството и предоставянето на услугите в центъра, е 4,3 млн. лв. Няма изискване за съфинансиране.

Обявена е и обществената поръчка за строителство, но под условие, че дейностите ще започнат при осигуряването на финансов ресурс.

Проектът предвижда сградата да бъде на два етажа. На първия етаж ще бъдат разположени три многофункционални зали – за 100, 40 и 30 души, библиотека, зона за релакс, технически и помощни помещения. Вторият етаж е предназначен за администрация, като там ще се обособят и пет спални помещения. Прогнозната стойност на дейностите за строителство възлизат на 1,6 млн. лв. без ДДС.