В изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Република България 2021-2025 г., предстои провеждане на третия етап от Национална АНТИСПИН кампания, с който всяка година в третата неделя от м. май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial). Тазгодишното мото на международната кампания е: "Помним! Приемаме! Подкрепяме!“

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като:

- повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях;

- оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

Регионална здравна инспекция – Търговище, ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, с организирано вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. на площадчето с шадравана пред сградата на БЧК.

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастност към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН могат да се включат във вечерното бдение или като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00ч. като знак за почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.