Утре, на 21 април, в Стара Загора ще гостува делегация по повод 3- годишната пилотна програма на Уницеф и Европейската комисия, която беше въведена в 7 държави в Европа с цел преодоляване на детската бедност и социалното изключване. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Програмата тестваше практическото приложение на Европейската гаранция за детето (ЕГД), която цели да гарантира равен достъп до ключови услуги за най-уязвимите деца.

В делегацията ще участват Наталия Ефремова и Надя Клисурска, служебни заместник-министри на труда и социалната политика; Филип Кори, заместник-регионален директор на Уницеф за Европа и Централна Азия; Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България; представители на Европейската комисия, на офисите на Уницеф, на правителствата и национални координатори за ЕГД от седемте пилотни държави. Гостите ще имат възможност лично да се запознаят с услуги, подкрепени по пилотния проект в община Стара Загора, за две от целевите групи – деца с увреждания и затруднения в развитието и деца, живеещи в семейства в уязвимо положение.

Заключителното събитие ще се проведе в хотел "Верея“, където кметът Живко Тодоров ще приветства представители на на РДСП, ДСП, ОЗД, РЗИ, РЦПППО, РУО, ЦПЛР, ЦСОП, директори на детски градини, участвали в пилотния проект, на Младежкия общински съвет и млад омбудсман на Млада Загора.

Срещата ще създаде възможност да бъдат представени политиките на община Стара Загора за ефективна подкрепа на деца и техните семейства и да се споделят впечатления от запознаването с постигнатите резултати за децата с увреждания и в уязвимо положение и техните семейства като част от прилагането на Европейската гаранция за детето в България.

В България пилотната програма се изпълняваше от Уницеф в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и беше насочена към деца с увреждания и затруднения в развитието, деца от семейства в уязвима ситуация, включително ромски деца от маргинализирани общности. Пилотните дейности в 10 общини на територията на 3 области – Бургас, Сливен и Стара Загора, обхванаха 16 315 деца и 10 059 родители, които получиха достъп до четири вида услуги: патронажни грижи за бременни жени и семейства с малки деца, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и услуги за превенция и подкрепа. В работата бяха ангажирани повече от 800 специалисти от секторите здравеопазване, образование, закрила на детето и социална закрила, които получиха подкрепа чрез обучения.

Рени АТАНАСОВА