Община Стара Загора открива процедура по сформиране на Комитета за подбор на проектни идеи по Приоритет 1 "Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021 - 2027 г., предаде репротер на "Фокус". ПРР подкрепя изпълнението на териториални стратегии за развитието на десетте големи градски общини - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Видин, Велико Търново и Благоевград.  

За да се гарантира прилагането на принципа на партньорство и участието на гражданското общество при изпълнение на приоритета за градско развитие по ПРР, към всяка от 10-те общински администрации се създава Комитет за подбор на проектни идеи, в чийто състав се включват представители на различни групи местни заинтересовани страни. Те ще участват в разглеждането, обсъждането и класирането на проектните идеи, които да бъдат подадени за финансиране по Приоритет 1 на ПРР. За изпълнението на тези функции членовете не получават възнаграждение.

В Комитета могат да вземат участие:

Трима представители на граждански/неправителствени организации за общественополезна дейност (юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ)), работещи в областта на: недискриминацията, равните възможности, социалното включване и интегрирането на маргинализирани групи; околната среда и екологията; образованието, науката и културата; младежките инициативи; местното и регионалното развитие.

Трима представители на бизнеса: микро/малки предприятия и средни предприятия съгласно категоризацията по чл. 3 от Закона за малките и средните предприятия, както и големи предприятия.

Общ представител на Национално представителните организации на работодателите, консенсусно определен от всички национално представителни организации на работодателите, които имат свои членове на територията на общината.

Общ представител на Национално представителните организации на работниците и служителите, консенсусно определен от всички национално представителни организации на работниците и служителите които имат свои членове на територията общината.

Общ представител на академичните среди (висшите училища на територията на съответната община), който се определя от Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Представител на Регионалната колегия на камарата на архитектите на територията на общината.

Представител на Регионалната колегия на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране на територията на общината.

Представител на Областното представителство на камарата на строителите в България на територията на общината.

Всички изисквания, както и необходимата документация, са публикувани  в секция "Обявления“ на сайта на Община Стара Загора.

Заявления се приемат до 2 май 2023 г. на адрес бул. "Цар Симеон Велики“ № 107, деловодство на Общинска администрация или на електронен адрес delovodstvo@starazagora.bg.

Рени АТАНАСОВА