Фирмите, ангажирани със снегопочистването в Община Стара Загора са готови за очакваните снеговалежи през следващата седмица, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това стана ясно след проверката, която направиха днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, секретарят на общинска администрация Делян Иванов, директорите на дирекции "Опазване на обществения ред и управление при кризи“ - Пламен Тодоров и на "Транспорт, чистота и екология“ – Росица Копривчина. Те посетиха базите в кв. "Кольо Ганчев“ и кв. "Голеш“ в Стара Загора и се увериха в добрата подготовка на техниката, с която ще се осъществява зимното поддържане на пътната мрежа в общината.

"С колегите следим времето, което предстои. Очаква се през следващата седмица да има валежи от сняг, а и е нормално в началото на сезона да проверим състоянието на фирмите, които отговарят за снегопочистването", каза зам.-кметът Радостин Танев.

Той обясни, че фирмите, които отговарят за снегопочистването са две. "Едната фирма има 10 машини и отговаря за пътната мрежа в града. Те трябва да са винаги подготвени и да бъдат готови да реагират във всеки един момент. Съответно да разполагат и с необходимите материали, които да се насипват по улиците и тротоарите. Важно е гражданите да знаят, че фирмите, които отговарят за снегопочистването, трябва да имат дежурните машини, които винаги да имат готовност да тръгнат на работа, а тези, които не са дежурни, да могат да реагират до 30 минути. Фирмата се е подготвила, машините изглеждат в добро състояние. От една страна се надявам да няма нужда да се използват, от друга страна - за природата е хубаво да има сняг и дъждове", заяви Радостин Танев.

Другата фирма отговаря за почистването на четвъртокласната пътна мрежа. "По договор те трябва да имат 25 машини, които да са подготвени. В това число са включени машини за товарни дейности, машини за обход и т.н. Всички машини са налични и в добро състояние. Уточнихме, че всички те трябва да са с гребла, които да са максимално щадящи пътната инфраструктура. Затова има гума, която пази асфалта. Радвам се, че и двете фирми, които отговарят за вътрешната част от града и за пътищата в общината и извънградската част са подготвени", бе категоричен Радостин Танев.

По думите му, гражданите трябва да са спокойни, че ако се наложи, фирмите ще имат готовност за почистване от снеговалежа.

Рени АТАНАСОВА