Общински съвет – Смолян даде съгласие, община Смолян да кандидатства за членство в Сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България“, предаде репортер на "Фокус“.

На днешното заседание на местния парламент, всички съветници приветстваха идеята за кандидатстване в сдружението и посочиха, че това е необходимо и ще е полезно за региона.

През първата година, община Смолян няма да поема финансов ангажимент във връзка с участието си за членство в Сдружението с нестопанска цел, тъй като не са предвидени средства в бюджета на община Смолян за 2024 г., посочи кметът Николай Мелемов. Съветниците обаче бяха категорични, че трябва да се включим с такава такса през следващите години.

В докладната записка се посочват и преките ползи за община Смолян от членството.

"При пълното внедряване на технологичния иновационен продукт, по който работи сдружението – същото ще има възможност чрез софтуерна платформа да насочва туристическия поток още от момента на кацането му на Летище Пловдив. Силната реклама, която Община Смолян би могла да излъчи на международно равнище – туристически забележителности и индустриални дадености ще достигне до милиони. Тук е важно да отбележим, че сайтът на RYANAIR /най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа/ за последната календарна година има над един милиард посещения. Там всеки един клиент не само закупува билета си, но и посредством визирания механизъм "стимули", чрез който RYANAIR работи две десетилетия - всеки един клиент избира и място, което да посети за по-дълго време или просто само за събота и неделя и то защото билетът е на ниска цена и въздушната връзка е удобна, за да посети нови градове и държави, да натрупа нови впечатления и да създаде нови контакти.

Развитието на Летище Пловдив, договорите с нови авиокомпании с помощта на сдружението, ще позволят на летището да свърже региона с още европейски, и световни дестинации. Всички жители на Община Смолян ще могат да се възползват от бърза и удобна въздушна връзка до по-голям брой дестинации, без да се налага пътуване до София, без да се налага безкрайно скъп престой на паркинга на летището и редица други преимущества, които жителите ще получат редом с възможността да опознаят нови места в Европа и света на ниска цена“, се посочва в мотивите към докладната.

Решението бе прието единодушно от общинските съветници в Смолян.