Община Смолян приключва работата си по Проект "Патронажна грижа + в Община Смолян“, Договор BG05M9OP001-6.004-0138-С01 по процедура "Патронажна грижа + - Компонент 2“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

За период от шест месеца /18 юли 2022 г. – 18 януари 2023 г. /761 потребители се възползваха от предоставените здравно-социални грижи по проекта и прилагане на допълнителни мерки за превенция от COVID-19 с безвъзмездно европейско финансиране на стойност 355 310, 16 лв.

Общата стойност на проекта "Патронажна грижа + в Община Смолян“ и "Патронажна грижа + - Компонент 2“ е 1 052 891,58 лв.

Проектът се реализира в 14 селища на територията на община Смолян и в 4 квартала на областния град. Работата протече в две направления:

Направление 1 – "Патронажна грижа“

Предоставяне на безплатни почасови интегрирани здравно-социални услуги, от които се възползваха 151 потребители – лица с увреждания и възрастни хора над 54 години, в невъзможност за самообслужване или поставени под карантина от COVID-19, както и други уязвими групи. При един потребител възможностите на комплексно извършване на дейностите беше до 2 часа дневно. Предоставяше се от 18 домашни помощници и медицински екип от специалист "Здравни грижи“, психолог и рехабилитатор. Обслужването по домовете беше съобразено с индивидуалните потребности на всеки потребител по специално изработен здравно-социален план.

Допълваща дейност към тази част на проекта беше доставката на хранителни продукти и лекарства, заплащането на битови сметки и извършването на административни услуги (със средства на потребителите). Услугата се извършваше от трима назначени работници за доставки до домовете, а от нея се възползваха 56 потребители в Смолян, Момчиловци и Кутела.

В това направление от проекта преобладаващата възраст на потребителите беше 70-90 години, но от услугите по проекта се възползваха и хора над 90 години, благодарни за помощта, която получаваха.

Направление 2 – "Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“

Втората дейност по проекта беше насочена към социалните услуги, делегирани от държавата дейности на територията на община Смолян. Състоеше се от допълнителни мерки за превенция от COVID-19 – осигуряване на безопасна работна среда чрез дезинфекция на сградния фонд и подпомагане с допълнителен човешки ресурс.

За целта бяха назначени 10 санитари, 14 хигиенисти и 5 портиери, 1 технически сътрудник – общо 30 човека, разпределени в Дом за стари хора – Фатово, Домовете за психични разстройства в Ровина и Петково, Център за работа с деца на улицата – Широка лъка, Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в два квартала на Смолян /Каптажа и Устово/, Център за обществена подкрепа – Смолян и Комплекс за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания – Смолян.

Част от назначените по този проект проявяват интерес за участие и в следващия европейски проект "Грижа в дома“, по който Община Смолян подготвя документи за кандидатстване.