В новия Компонент 2 на Проект по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-6.004 – "Патронажна грижа +, Община Смолян отново предоставя здравно-социални грижи на потребители от 14 селища на нейна територия и 4 квартала на град Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Срокът за предоставяне на услугите е 6 месеца: от 18.07.2022 г. – до 18.01.2023 г. Проектът е с европейско финансиране на стойност 355 310, 16 лв.

149 лица с увреждания и възрастни хора над 54 години, в невъзможност за самообслужване или поставени под карантина от COVID-19, ползват безплатни почасови интегрирани здравно-социални услуги. При един потребител възможностите на комплексно извършване на дейностите е до 2 часа дневно. Предоставя се от 18 домашни помощници и медицински екип от специалист "Здравни грижи“, психолог и рехабилитатор. Обслужването е по домовете, съобразено с индивидуалните потребности на всеки потребител по специално изработен здравно-социален план.

Допълваща дейност към тази част на проекта е доставката на хранителни продукти и лекарства, заплащането на битови сметки и извършването на административни услуги (със средства на потребителите). Услугата се извършва от трима назначени работници доставки до домовете, а от нея се възползват 56 потребители в Смолян, Момчиловци и Кутела.

Втората дейност по проекта е насочена към социалните услуги, делегирани от държавата дейности на територията на община Смолян. Състои се от допълнителни мерки за превенция от COVID-19 – осигуряване на безопасна работна среда чрез допълнителни мерки за дезинфекция на сградния фонд и подпомагане с допълнителен човешки ресурс.

За целта са назначени 10 санитари, 14 хигиенисти и 5 портиери, разпределени в Дом за стари хора – Фатово, Домовете за психични разстройства в Ровина и Петково, Център за работа с деца на улицата – Широка лъка , Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в два квартала на Смолян /Каптажа и Устово/, Център за обществена подкрепа – Смолян и Комплекс за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания – Смолян.

До края на месец септември 2022 г. от възможностите на проекта от двете основни дейности са се възползвали общо 720 потребители.