Опитваме се да бъдем активни по всички възможности, които се откриват по Плана за възстановяване и устойчивост и миналата седмица подадохме проект за изграждане на младежки център в Смолян. Той ще се намира в сградата на бившия техникум по дървообработване в града, която пострада при пожар преди доста години и оттогава е неизползваема. Това каза за "Фокус“ зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев.

Той уточни, че преди година-две, сградата на училището е била прехвърлена от Министерството на образованието на общината. "Ние сме търсили възможност да вдъхнем живот на тази сграда. В много от областните градове в страната има такива младежки центрове, в които работят младежки организации. Предвиждаме, при одобрението на проекта, в тази сграда да се провеждат различни мероприятия, кръжоци, семинари, обучения, спортни дейности и много други събития. Наблюдаваме такива центрове в други градове в страната и се вижда, че това са едни средища, където младите хора изпълват с живот и наистина с в полза на младежката общност“, поясни Захариев.

Той допълни, че имат и няколко младежки организации, които са партньори по проекта. "Надяваме се, ако бъде финансиран този проект, първо да се извършат строително-монтажната част, в която се предвижда сериозен ремонт. След това да може всичките младежки организации и младежката общност в града да го използва като един свой дом и една сграда за техните дейности.“, посочи зам.-кметът на Смолян.

Захариев изрази надежда, проектното предложение на общината за вдъхване на живот на неизползваемата сграда в центъра на града, да получи одобрение, за да може да се добави и такъв център в града, тъй като имаме нужда от него. Той добави, че срокът за одобрение на проектите по Плана за три месеца, които означава, че до май месец трябва да стане ясно дали проектът ще бъде одобрен.

Нели ГЕРГЬОВСКА