Награда за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм получи Община Сливен на XVIII-тото издание на Международното изложение "Културен туризъм“ във Велико Търново. Отличието бе за представянето на най-новата сливенска дестинация – Крепостта "Туида“.

Призът бе връчен на специална церемония от Борислав Йорданов, управител на Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“. Той отбеляза, че щандът, с който Градът под Сините камъни участва, традиционно е най-активният на изложението. По думите му, наградата е атестат за правилната посока, в която се полагат усилия за развитието на туризма. От името на Общината наградата получи Мая Иванова, ръководител на екипа на Крепост "Туида“.  Тя покани участниците и гостите на изложението да посетят Сливен, за да почувстват природата и да изживеят историята.

На Международното изложение от 20 до 23 април бяха представени над 50 туроператори и турагенти, сдружения, производители от различни краища на страната, включително и 28 общини с развит туризъм. Гостуваха и изложители от чужбина. Участието на Общината имаше за цел да затвърди позициите на Сливен като привлекателна туристическа дестинация, с богата история, културни и природни забележителности.

По време на форума се проведе и традиционният национален конкурс "Чети и пътувай“. При голяма конкуренция Община Сливен получи две номинации. Първата бе "Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм през 2022 г.“ за Средновековния събор "Помни славата“. Втората бе в категорията за най-интересни туристически издания – за издадения Пътеводител на виното в Сливенския край.  Макар да не бяха спечелени награди, номинациите ще бъдат активни до провеждането на следващото изложение догодина и ще рекламират атрактивната дейност на Крепостта "Туида“ и Сливен с великолепните вина, местата за приятна почивка и добра храна.