Във връзка с направените от РИОСВ предписания до края на 2022 година да се прекрати приемането и обезвреждането на несепарирани смесени и биоразградими отпадъци на Регионалното депо в Шумен от общинската администрация информират, че са предприети всички необходими мерки.

В продължение на две години, от 2020-та досега, общината проведе няколко опита да сключи договор за сепариране на отпадъците. За съжаление обаче, процедурите бяха прекратени поради липса на интерес от страната на фирмите, които се занимават с тази дейност.

Поради невъзможността тези отпадъци да бъдат предварително третирани, каквото е законовото изискване, Община Шумен предприе последващи действия за отреждане на терен за изграждане на претоварна станция.

Обявена беше обществена поръчка за предоставяне на услугата по транспортиране на смесените битови и биоразградими отпадъци до инсталация за предварително третиране.

Условията, които общината постави в обществената поръчка, са съобразени с промените в нормативната уредба от 2021 година за експлоатация на тези депа и със забраните за депониране на близо 20 вида отпадъци, които подлежат на рециклиране и оползотворяване.

Крайният срок за подаване на документи за участие беше 15 август. От регистрираните няколко участници, само един е предоставил достъп до офертата си. Предстои оценяване на направеното предложение.

От Община Шумен информират, че Регионалната инспекция е уведомена за предприетите действия, като едновременно с това общините Велики Преслав и Каспичан са запознати с направеното от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен предписание (№239/05 от 8.08.2022 г.).