Със 100% безвъзмездно финансиране Община Шабла модернизира системата си за външно изкуствено осветление чрез изпълнението на проект "Подобряване на енергийната ефективност на територията на община Шабла чрез обновяване на системата за улично осветление в град Шабла“. Това съобщиха от Областен информационен център - Добрич. Средствата в размер на 531 977,87 лв. са осигурени от Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Проектът се изпълнява в сътрудничество с партньор от Норвегия - Сдружение  "INTERNATIONAL DEVELOPMENT NORWAY ASSOCIATION“. Изпълнени са енергоспестяващи мерки, предписани в изготвеното обследване за енергийна 

ефективност на част от уличното осветление в град Шабла, включващи подмяна на осветители, въвеждане на система за управление на енергията и използване на ВЕИ, изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението, изграждане на система за автоматизация и управление на енергопотреблението, изграждане на фотоволтаична система и др.

С приложените енергоефективни мерки е подобрено качеството на уличното осветление, повиши се безопасността по пътищата за шофьори и пешеходци в нощно време, намалени са емисиите на парникови газове и енергийните разходи. В периода 31 май – 1 юни 2022 г. е проведен и двудневен семинар, където двамата партньора обмениха опит, знания, добри практики и решения в сферата на енергийна ефективност.

Проектът "Подобряване на енергийната ефективност на територията на община 

Шабла чрез обновяване на системата за улично осветление в град Шабла“ стартира през септември 2021 г. и е предвидено да приключи до март 2023 г.