Община Русе спечели проект по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища за 2022 г. на Министерството на образованието в 3 общински училища на територията на Русе. Това съобщиха от Общината. Стойността на финансирането е 224 557 лв. Две държавни училища в града също ще получат средства по програмата, като общата сума, която ще може да се усвоява в учебните заведения в Русе, е почти половин милион лева.

Допустимите дейности на програмата на МОН са разделени в два модула – Модул 1 "Изграждане на спортни площадки със специализирана спортна настилка“ и Модул 2 "Основен ремонт на спортни площадки“.

По Модул 1 финансиране за 128 087 е спечелило ПГЕЕ "Апостол Арнаудов“.

По Модул 2 са одобрени 4 училища, като само едно от тях е държавно – ПГСАГ "Пеньо Пенев“ с финансиране 101 231 лв.

СУПНЕ "Фридрих Шилер“ и ОУ "Ангел Кънчев“ ще получат съответно 92 585 лв. и 80 652 лв. В двете общински учебни заведения предстои отстраняване на старата асфалто-бетонна настилка и полагане на износоустойчива, както и на ударопоглъщаща настилка, и разчертаване на спортните игрища.

МГ "Баба Тонка“ ще бъде финансирана с 51 320 лв., с които ще бъде положена тартанова настилка върху съществуващата лекоатлетическа писта и върху едно от волейболните игрища, ударопоглъщаща настилка и ще се закупят и монтират оборудване за спорт, игри и фитнес на открито.

Програмата на Министерството на образованието има за цел подобряване на спортната култура в училищата. Предприемат се мерки за изграждане, разширяване и модернизиране на спортната база на образователните институции и създаване на условия за пълноценното ѝ използване за физическо възпитание и спорт от учениците, както в редовните часове, така и за дейности извън учебния план.