Община Русе проведе семинар на тема "Добри практики и мерки за интеграция в социалната и образователната сфера". Срещата бе водена от началника на отдел "Образование, спорт и младежки дейности" Таня Тодорова, съобщиха от Общината.

Включиха се представители на всички партньорски организации - ДГ "Пинокио“, ДГ "Русалка“, ДГ "Незабравка“, ДГ "Синчец“, ОУ "Олимпи Панов“ и Сдружение "Българо-румънски трансграничен институт по медиация“.

Представени бяха реализираните дейности, постигнатите резултати и ползите от образователната интеграция, зачитането и приемането на различието, основано на етнически произход и културна идентичност и недопускането на дискриминация в образователната среда. Инициативата подкрепя децата и родителите, включени в проектните дейности, като се осигуряват възможности за по-добро образователно и социално включване, както на място в учебните заведения, така и извън образователна среда. Чрез целенасочени и съгласувани дейности, с много желание и нестандартни методи се активира родителската общност. Популяризирани бяха ползите от проекта и се даде гласност на постигнатите резултати.

Дейностите се изпълняват в рамките на проект "Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе“ по дейност № 6 "Разясняване на ползите от образователната интеграция и преодоляване на негативните обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност“.