Община Русе, Регионален съвет на КНСБ и Синдикален регионален съюз /СРС/ на КТ "Подкрепа" постигнаха споразумение за подписване на новия колективен трудов договор /КТД/ за работещите във функции "Здравеопазване" и "Социални дейности". Подписи под документите положиха кметът Пенчо Милков, Кирил Черкезов – председател на СРС КТ "Подкрепа" и Боянка Димитрова  - областен координатор на РС КНСБ. За това информираха на интернет страницата си от местаната власт.

Колективният трудов договор за функция "Здравеопазване", регламентира трудовите и осигурителни взаимоотношения на работещите в Детско и училищно здравеопазване, Детски ясли, Детска млечна кухня, а за функция "Социални дейности" на работещите в Дом за стари хора; Дом за пълнолетни лица с физически увреждани; Дом за пълнолетни лица с деменция и Домашен социален патронаж, на територията на Община Русе.

В новия КТД се постигна договореност по няколко точки:

- Право на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение, за срок от 7 месеца, ако работникът или служителят от функция "Здравеопазване“ и медицинските специалисти от специализираните институции е придобил при същия работодател или в същата група предприятия 10 г. трудов стаж през последните 20 години

- Увеличен е размерът на допълнително трудово възнаграждение  за нощен труд от 1.00 лв. на 1,30 лв. за всеки отработен нощен час или част от него.

- Договорени са допълнителни 8 работни дни за медицински персонал от функция "Социални дейности“ и 7 работни дни за немедицински персонал от функция "Здравеопазване“ и функция "Социални дейности“ към основния платен отпуск. Запазват се 12 работни дни за медицински персонал от дейност "Здравеопазване“ като допълнителен платен отпуск.

"Договореностите между ръководството на Община Русе и синдикалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" се реализираха в добър социален диалог. Общинският колективен трудов договор за служителите в детско и училищно здравеопазване и за служителите в социални дейности е със срок на действие две години", казват от местната власт.