Днес на извънредното си заседание общинските съветници одобриха предложението на кмета на Русе Пенчо Милков за учредяване на възмездно право на строеж върху общински имот с цел изграждането на голям паркинг за тежкотоварни автомобили.

“Ситуацията е нетърпима“, заяви Пенчо Милков по повод почти удвоения тежкотоварен трафик заради войната в Украйна.

С приемането на предложението Община Русе се ангажира да организира конкурс, на който да се явят частни фирми. Две основни изисквания ще бъдат заложени към тях – ежегодно от съоръжението общината да получава минимум 600 хил. лв., както и осигуряването на паркоместата да се извърши в рамките на 9 месеца. Наддаването ще започне от 18 млн. лв., което е общата сума за 30-те години на експлоатация.

"Не е подходяща идеята да направим акционерно дружество и да загубим 160 дка общински имот на толкова добро място. Нашият вариант е той да носи приходи на русенци, но ще остане тяхна собственост. Освен това изборът на частен партньор за акционерно дружество ще ни отнеме минимум 9 месеца, след които евентуално да започне строителството. Русе не може да чака толкова време“, каза кметът Пенчо Милков.

"С много усилия издействахме отпускането на 3 млн лв. за изграждането на паркинга и от този момент с екипа ми не сме спирали да работим по идеята да превърнем имота от поляна в съоръжение за толкова много камиони“, допълни кметът.

За да не се губи време, извънредната сесия бе свикана веднага след приключването на последните съгласувателни процедури с АПИ, ВиК, Енергоснабдителното дружество, НКЖИ и други компетентни институции.