Кметът на община Русе Пенчо Милков и Илиян Русев - Скури днес направиха символична първа копка на водно - рехабилитационния център на Фондация “Александър Русев". С това се даде начало на изграждането на така чакания проект, който ще помага на много деца и възрастни с увреждания да се възстановяват и развиват.

“Пожелавам на всички русенци да намерят в себе си сила и да помогнат за изграждане на водно - рехабилитационния център. Общината е предоставила терена и ще продължи да подпомага инициативата до нейното пълно реализиране. Със символичната първа копка днес Илиян Русев и Фондация “Александър Русев" протягат към русенци ръка за подкрепа, като чрез това благородно дело също така и ни предизвикват и учат да не спираме да вършим добро“, каза Пенчо Милков.

Кметът подари на Илиян Русев - Скури първия камък за полагането на основата или т.нар. темел, и му пожела той да е символ на здравината и устойчивостта, която тази сграда ще носи. Полагането на камъка е символично и заради това, че днес е рождената дата на напусналия ни рано син на Илиян Русев - Александър, чието име носи фондацията.

На пресконференция през вчерашния ден беше представена и визията на проекта, който се състои от двуетажна сграда и три басейна. Най-големият от тях с размери 12,5 на 25 метра ще има и трибуни, което ще позволи използването му за мероприятия и спортни прояви. Цялата сума, която е необходима за изграждането, е между 4 и 5 млн. лв., от които до момента са събрани 450 000 лв. Местната администрация също активно подкрепя тази важна за града инициатива, като с решение на Общинския съвет бе предоставен общински имот с безвъзмездно и безсрочно право на строеж, върху който да бъде изграден центъра. 

Илиян Русев - Скури е двигателят на този проект. Русенецът от години работи с деца и предоставя безплатни рехабилитационни дейности в басейна на Спортното училище.

Предстоят още благотворителни инициативи, с които ще се цели набавяне на необходимите средства за завършване на проекта.