С 24 гласа "за", един "против" и двама "въздържал се" Общинският съвет към община "Родопи" отхвърли предложението за провеждане на местен референдум за присъединяване на село Белащица към община "Пловдив", съобщи репортер на Агенция "Фокус"

Всички постоянни комисии към Общински съвет "Родопи" са разгледали предложението на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум и са дали отрицателно становище относно исканата промяна, се изтъква в мотивите на кмета Павел Михайлов.

Посочва се, че с поставения въпрос се създава сериозна опасност от разделяне на териториалната цялост на цялата община "Родопи" и евентуалната възможност населените места в нея да нямат обща граница, което създава реална опасност от нарушаване суверенитета на цялата община. 

Администрацията счита, че при събиране на внесената подписка са допуснати съществени нарушения на материалния закон, като същите са опорочили из основа законосъобразната процедура по събиране на изискуемия минимален брой от подписи съгласно изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

Оспорва се валидността на броя подписи с постоянен или настоящ адрес на територията на село Белащица. Изтъква се също, че пунктовете за събиране на подписи не са били съгласувани с кмета на общината, въпреки императивната разпоредба на чл.27, ал.2, т.2 от ЗПУГДВМС, с което е опорочено законосъобразното провеждане на процедурата по провеждане на местния референдум.