Инициативата на Община Разград за поставяне на безплатни чипове и регистрация на домашни кучета намери съмишленици сред ветеринарните лекари с частни клиники в Разград, съобщават от общината.

Четири ветеринарни клиники от Разград се включват в кампанията. Това стана ясно след среща на кмета Добрин Добрев и заместник-кмета Зорница Евгениева с представители на ветеринарните клиники.

Община Разград вече предостави на ветеринарите чипове и от понеделник, 10 юни, в техните обекти ще може да се извършва чипиране, като собствениците на домашни животни ще трябва да заплатят само стойността на манипулацията. Кампанията ще продължи 3 месеца – до 10 септември.

Ветеринарните клиники, които се присъединиха към общинската инициатива, са: "Вива Вет“, която се намира на ул. "Паркова“17 в Разград; "Профи Вет - д-р Ганчев“, която се намира на ул. "Варна“ бл. 2; "Грийн хилс Вет“ на ул. "Добровска“7 и "Фарма тийм“ с два обекта – на ул. "Неофит Рилски“11 и на пазарчето в жк "Орел“.

Припомняме, че чипирането на домашни кучета е безопасна за животните процедура, която е задължителна по два нормативни документа – Закона за защита на животните(чл.37) и Закона за ветеринарномедицинската дейност(чл. 174). На кучето се поставя микрочип, който съдържа 15-цифров уникален код.  Срещу този код в системата на Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) се въвеждат както данните за собственика, така и за кучето. Данните, въведени в системата ВетИС на БАБХ за животните, съдържат сведения за манипулации, ваксинации, обезпаразитявания и т.н., извършвани от съответните ветеринарни лекари и се превръщат в своеобразен медицински картон. По микрочипа може да се установи собственика при намиране на изгубен домашен любимец. При кражба може да се проследи и дали кучето е изнесено в чужбина. Сред предимствата на чипирането на кучета е и изискването в чужбина да се пътува само с животни с микрочип, ваксини и паспорт.