Създаване на Пътна карта с конкретните срокове за изпълнение на строителните дейности по различните обекти в Пловдив е договорено на срещата между кмета Костадин Димитров, заместника му по строителство инж. Тошо Пашов, представители на КАТ, ОП ОКТ и строителите на пробива "Модър - Царевец" и Южния обходен колектор. Въпросният работен график обаче ще започне да се попълва следващия вторник, когато ще има нова работна среща в община Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

В пътната карта вече има няколко срокове и дати, но попълването й ще продължи. Така ще има възможност всеки да знае кога трябва да излезе от конкретния участък, обясни кметът Димитров. 

От ОП ОКТ са поели ангажимент колкото се може по-скоро да направят необходимата организация на движението в участъкъка, където се преплита работата по три обекта - пробива, Южния обходен колектор и реконструкцията на "Царевец". 

На въпрос какви са конкретните срокове за пускането на "Модър - Царевец", Димитров отговори:

"Имахме два варианта, единият от които да го пуснем и след една-две седмици да го затворим отново заради шахта, която е в южното платно на "Хаджи Димитър“. С този вариант не бях съгласен – пускаме нещо, има натовареност една седмица и после го спираме.

Дали сме си срок началото-средата на юни да приключим този участък, за да може да пуснем "Модър - Царевец" към ул. "Солунска“ и "Хаджи Димитър“ в окончателен вариант, за да можем да ползваме съоръжението в цялата му пълнота.".

Отлагането на пускането на "Модър - Царевец" е поради банално разминаване в разбирането за сроковете. Бончо Бонев от "Парсек груп" обясни:

"Ние винаги сме били отговорни към община Пловдив и нашия възложител ВиК.  Имахме ангажимент да предадем нашия участък на 6 април на "София асфалт“. Нашият участък не може да направи пътния възел работещ.

Получило се е някакво разминаване между фирмите – някой е очаквал на 6 да почне да работи, друг е очаквал на 6 да има отворено движение. Сега на тази среща се разбра, че реалната дата, на която може да бъде отворено цялото кръстовище, е 10 юни.

Като дейностите по изпълнение на ВиК строително монтажни рабори ще приключат на 15 април. Една шахта ще се изработи в южното платно на "Хаджи Димитър“ до 20 май. Тази шахта не възпрепятства отварянето на МЦ, просто възпрепятства целия пътен възел да работи.".

Липсата на разбирателство между фирмите има логично обяснение, а именно: различни възложители, различни проекти, различен строителен надзор. "Ние нямаме в нашия договор ангажимент за взаимодействие с останалата част. Ние имаме строително разрешение, имаме открита строителна площадка, имаме краен срок за завършване на Южния обходен колектор 2026 г." - допълни Бонев.

На вметката, че "нямат бърза работа", строителят отговори с думите: "Има технологичен процес. Едно бебе като се ражда за 9 месеца, се ражда за 9 месеца. Ако се роди по-рано, обикновено не е здраво.".

Кметът изрази надежда, че след срещите с посредничеството на общината работата ще потръгне, а след идния вторник дори ще има по-засилена работа на въпросния пътен участък. 

Главният инженер на ВиК Йордан Чемишев допълни, че към момента дружеството няма основания да налага санкции на фирмата изпълнител, тъй като изпълнението на обекта е в график. Все пак апелира към стиковане с общината и останалите фирми, за да върви работата за всички и най-вече за гражданите.