Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Васка Бакларова, един от водещите експерти по киберсигурност в Израел – Юлий Ципис, обсъдиха възможностите за внедряване на нови технологии и иновативни решения в областта на киберзащитата. Това стана по време на бизнес среща, организирана от ССИ, която се проведе в Пловдив.

“Смятам, че България има потенциал да е сред водещите държави в процеса по засилване на киберсигурността в ЕС", категоричен беше Юлий Ципис. Той е в страната ни, за да консултира Съюза за стопанска инициатива за изграждането и подготвянето на полигона на Европейски цифров иновационен хъб "Тракия“. Амбицията е полигонът да се превърне в едно от най-модерните тестови съоръжения изобщо, а Европейският цифров иновационен хъб "Тракия“ да поведе към дигитална трансформация и мрежова сигурност общинските структури, малките и средни предприятия в южен централен район в България.

Юлий Ципис e експерт по IT и киберсигурност с над 25 години опит във водещи технологични проекти за компании от цял свят. Експерт с богат опит в решенията за облачни изчисления, киберсигурност (IT/OT/ICS), защита на данните, непрекъснатост на бизнеса и възстановяване след бедствия (BCDR), както и във внедряването на услуги, свързани с центрове за данни, платформи за съхранение в облак и услуги за приложения.

По време на срещата кметът Здравко Димитров коментира: “Щастлив съм, че експерт от такъв ранг е отново в нашия град. Смятам, че неговият опит може да бъде изключително полезен в посока подобряване на нивото на киберзащита. За нас е от изключително значение да бъдем добре защитени. Още повече Пловдив е развиващ се не само индустриален център, но и дигитален такъв". А председателят на организацията Васка Бакларова допълни, че част от дейността на Съюза за стопанска инициатива е насочена именно към подпомогне на  бизнеса и администрацията по пътя им към дигитализицията и към подобряването на нивото на киберсигурност".

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за внедряване на иновативни решения в областта на киберзащитата, както и голямата необходимост от обучения и притежаване на базови познания от страна на държавната администрация по киберсигурност.