Нова концепция, която да е в синхрон с изграждането на хабитатите и животните, които ще ги обитават, ще бъде в основата на довършването на зоопарка в Пловдив. След дългогодишни перипетии по темата кметът Здравко Димитров се срещна с проектантите на зоопарка в Стара Загора, които представиха пред него и заместник-кмета Пламен Райчев идеята за доизграждането.

Водещото в новото виждане на общината е, че разработката ще бъде съобразена изцяло с образователната и научната насоченост на съоръжението и стопанството към него. За това ще съдейства арх. Иван Киряков от старозагорския екип.  Досегът с дивата природа в контролирана среда ще е максимално щадящ за животните, увери още архитектът. Кметът Димитров подчерта, че пловдивчани заслужават да имат зоопарк, който да отговаря на всички изисквания и същевременно да е модерен и атрактивен.

Новата разработка ще стъпи на изграденото до момента, като ще включи още генерален план за видовете животни, съобразен с новите изисквания за хабитатите, обследване на текущото състояние, поредица от технически предпазни и обслужващи съоръжения.

Чак след завършване на идейната концепция ще бъде обявена и обществена поръчка за изпълнението, поясни по време на срещата заместник-кметът Пламен Райчев.