Програма за опазване на околната среда за периода 2022-2031 г. разработва община Пловдив, предаде репортер на агенция "Фокус". Обществената поръчка вече е публикувана на сайта на администрацията. Средствата, отпуснати за нея са 150 000 лева с ДДС, като срокът за подаване на документите от участниците е 3 октомври.

Програмата за опазване на околната среда (ПООС) има за цел да формулира и открои приоритетите и да стикова общинските мерки с националните програми и стратегии. Да се предвидят основните мерки, чрез които общината следва да изпълнява задълженията си и реализира правомощията си, делегирани ѝ от нормативните актове в областта на околната среда. Програмата трябва да предостави и да аргументира проектите на общината, предложени за финансиране от общински, национални и международни източници на финансиране, да реши приоритетните проблеми в областта на околната среда.

Програмата трябва да съдържа анализ на средата, климата, атмосферния въздух, почвата, водите, биологичното и растително разнообразие. Трябва да включи и защитените територии в града, каквито са тепетата и зоните около река Марица - Хълм на Освободителите“, "Младежки хълм“, "Данов хълм“, "Нощувка на малък корморан“.

Изпълнителят следва да обърне внимание на: Актуализирана стратегическа карта за шум за агломерация Пловдив - Въздействие на шума върху човека, показатели на шум и гранични стойности, основни източници на шум, свързани с превишаване на граничните стойности на даден показател за шум.

За изпълнение на дейностите, посочени в техническата спецификация, изпълнителят трябва да разполага с екип за изпълнение, който се състои от ключови и неключови (допълнителни) експерти за всяка една сфера - околна среда, отпадъци, финанси.

Разработването на документа трябва да приключи в рамките на една година.