Община Пловдив планира да изгради нов собствен декоративен разсадник в район "Западен", за да оптимизира разходите си. В момента ОП "Градини и паркове" плаща на "Пълдин туринвест" АД наем за използването на терена на "Рогошко шосе" 2.

Извършен е преглед на наличните общински терени, но се оказва, че градската администрация не разполага с подходящи за развитие на дейността. Затова се иска държавата безвъзмездно да прехвърли собствеността на два имота в "Прослав", управлявани от Министерство на земеделието, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Двата имота са с обща площ 58 659 квадратни метра. На територията има стари оранжерии и сграда, които могат да бъдат възстановени, поради което са подходящи за изграждане на нов декоративен разсадник на "Градини и паркове". 

Преминаването на държавните имоти в собственост на Община Пловдив ще създаде по-добри условия за екологично развитие и облагородяваме на градската среда в Пловдив, както и продължаване създаването и поддържането на паркове и градини в града, аргументират се от администрацията.

Общинските съветници трябва да одобрят внасянето на искане чрез областния управител за безвъзмездно прехвърляне на собствеността.