Община Пловдив няма да намалява броя на градските автобуси през лятото, декларираха заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов и директорът от ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов, предаде репортер на "Фокус".

Проектът за въвеждане на летни маршрутни разписания от 15 юни до 30 септември е качен в сайта на градската администрация за обществено обсъждане. Предложението  предизвика сериозно недоволство сред гражданите, тъй като предвижда намаляване на автобусите с 15% в работни дни и с 9% - в почивните. 

Всъщност с проекта се възнамерява запазване на сегашните разписания, намалени с 15% с решение на Общинския съвет от 2021 година. Идеята е тези разписания да останат в сила през лятото, когато пътниците са по-малко, а през септември-октомври ще се предложат нови разписания с повече автобуси, коментира директорът на ОКТ Георги Стоилов

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов уточни, че в момента автобусните линии се обслужват с временни заповеди заради ковид кризата, когато пътникопотокът беше силно редуциран. Идеята е редуцираните "ковидни разписания" да останат през лятото, но не с временни заповеди, а с решение на Общинския съвет. 

До есента трябва да приключат и някои от инфраструктурите проекти, което ще се отрази на нормализиране на градския транспорт.