Заместник-кметът Тодор Чонов не се отказва от идеята си да се движат по-малко автобуси в градския транспорт на Пловдив. Това съобщи самият той по време на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Предложението ще се гледа на сесията на Общинския съвет утре и се очаква сериозна дискусия от страна на общинските съветници.

Той отново обясни, че през лятото имало по-малко граждани, учениците били във ваканция и нямало нужда от голям брой автобуси в града. Припомни и че по време на ковид кризата автобусите се "движели като призраци из града".

"Това е на базата на броенето на пътникопотока и мащабните инфраструктурни проекти, които нарушават движението на някои от линиите на обществения транспорт," мотивира Тодор Чонов решението си и уточни, че на есен автобусите от 194 ще станат 228 по линиите на градския транспорт.

Той подчерта, че в момента подготвят пускането на нова линия 103 от "перлата в короната" общинското предприятие "Екобус" и изрази надежда, че то ще зарабори реално, като се закупят електрически автобуси, които да извозват ученици и студенти.

"Разработваме и линия 104, която също да бъде възложена на вътрепния оператор",  допълни Чонов.

"След приключване на договорите през 2026г. с частните превозвачи ще може да се възложат още 8 линии на общинското предприятие", посочи още Тодор Чонов. Така "Екобус" ще отвоюва 1/3 от линиите на градския транспорт.