Община Пловдив обяви обществена поръчка за закупуване на 9 многофункционални автомобила за общинското предприятие "Чистота". Прогнозната стойност на техниката е 3 667 544,17 лева без ДДС. Срокът за участие в процедурата изтича в полунощ на 18 септември, предава "Фокус".

Машините трябва да са фабрично нови и окомплектовани с метачно устройство с всмукател, сметосъбиращ бункер и воден резервоар със система за миене и дезинфекция на улици и тротоари. Възложител на поръчката е заместник-кметът по финанси и стопанска дейност Величко Родопски.

Процедурата е разделена на две обособени позиции: ОП 1 - доставка на 3 броя многофункционални автомобили окомплектовани с метачно устройство с всмукател, сметосъбиращ бункер и воден резервоар със система за миене и дезинфекция, и ОП 2 - доставка на 6 броя многофункционални автомобили окомплектовани с метачно устройство с всмукател, сметосъбиращ бункер и воден резервоар със система за миене и дезинфекция. 

Изпълнителят  трябва да осигури за срока на договора оборудвана сервизна база, за осъществяване на бърза гаранционна поддръжка и аварийна помощ при възникване на прекъсвания на нормалната експлоатация на машината. Преди подписване на договор избраният изпълнител трябва да представи документи за наличието на описаното оборудване. Изпълнителят осигурява за своя сметка обучение на минимум по един оператор на доставените автомобили, за да се гарантира тяхното правилното функциониране и поддържане.

Закупуването на новата техника е във връзка с подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване фини прахови частици на територията на  Пловдив.