Над 200 милиона лева се инвестират по различни проекти и програми в публичната инфраструктура в Пловдив, а още близо 150 милиона ще се вложат в обекти, чиято реализация предстои да започне скоро. Това съобщи за Агенция "Фокус" заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Средствата по Оперативна програма "Околна среда" са в размер на 90 725 468 лева. Сумата включва реконструкцията на Пречиствателната станция и на канализационната и водопроводната мрежа по Водния цикъл в район "Северен".

Дирекция "Строителство и инвестиции" изпълнява обекти на стройност над 78 милиона лева. Сред тях са проектът "По крепостните стени на Филипопол", подмяната на уличното осветление в "Централен" и "Южен", новата детска градина на бул. "Александър Стамболийски", стадионите на "Ботев" и "Локомотив", Форум север, саниране на многофамилни жилищни сгради, строителство на социални жилища на ул. "Владая", подобряване на градската среда в кв. "Гладно поле" и др.

С парите от 30 милионния заем от Фонда за устойчиви градове се реализират пробивът "Модър - Царевец", реконструкцията на ул. "Царевец" и "Хаджи Димитър", а средствата, предвидени за пробива при Водната палата ще бъдат пренасочени към довършване на зоопарка и Дондуковата градина.

Сред по-крупните обекти, които се изпълняват със средства от бюджета на общината, са реконструкцията на "Даме Груев" и рехабилитацията на "Кукленско шосе". Предстояща е работата по "Голямоконарско шосе", "Рогошко шосе", бул. "Северен" етап 2, басейна. А плановете за по-далечно бъдеще е да се направи нов мост над река Марица и продължението на бул. "Александър Стамболийски" към "Тракия".