Община Пловдив няма намерение да се откаже от проекта за пробив при Водната палата. Това декларираха заместник-кметовете по строителство Пламен Райчев и по екология Анести Тимчев на извънреден брифинг, предшестван от сутрешния протест на граждани и последвалата драма с отсичането на първите дървета. На импровизираната пресконференция присъстваха заместник-кметът Тодор Чонов и главният архитект Димитър Ахрянов, но те не казаха дори една дума по темата, предаде репортер на "Фокус".

Пламен Райчев заяви: "Пред нас никога не е стоял въпросът за отказ от проекта. Изпълнява се след обществено обсъждане и след решение на Общинския съвет. Миналата година беше общественото обсъждане, едновременно с обсъждането за заема. 

Анализът за трафика е пратен до всички съветници в ОбС, публичен е в сградата на пл. "Централен", не е скрит, ще го качим и на сайта на общината най-късно утре. 

ЗУТ позволява да се правят корекции в проекта. Велоалеята е прекъсната, строителят трябва да ни даде вариант да не е прекъсната, оформя се като най-дългата в Пловдив. 

Във всеки строителен процес е възможно да се получат слягания, напуквания и т.н. Към настоящия момент нямаме такива опасения. 

Никой не знае докъде стигат основите на моста, нямаме в общината проект на моста. Не можем на 100% да знаем какво има под земята.

Екипът на общината взе решението за инженеринг. Бяхме притиснати от сроковете, защото, ако бяхме обявили поръчка за проектиране, щеше да отнеме между 6 и 9 месеца, а условието в заема е до края на 2023 г. да сме усвоили средствата." 

Анести Тимчев каза: "Това, че районният кмет не е подписал заповедта за отсичане на дървета, лично за мен е никакъв знак. В крайна сметка този град ще се реконструира, улиците ще стават все по-малки и по-малки, ще сме принудени да премахваме зелена система. Важното е да я възстановяваме."

Пламен Райчев: "Около 1500 квадрата от двата проекта се припокриват. Всичко, което бъде разрушено, ще се коментира с Управляващия орган (б.а. на ОП "Региони в растеж") по какъв начин ще се възстановят средствата. Изчислили сме, че сумата е около 400 000 лева. Провени са няколко разговора с УО. Неофициално са заявили от ОПРР считат, че пробивът е проект, който надгражда първия и може въобще да не връщаме пари.

Цялата документация за пробива при Водната палата ще бъде публикувана на сайта на общината, включително анализа за трафика най-късно утре. 

Има липса на заинтересованост, когато правим обществени обсъждания, няма хора, когато започнем да копаем – тогава. Няма как да правим нещо незаконно, извървели сме цялата процедура. Хората се притесняват, но никой не ни е потърсил."

Подробности гледайте в прикаченото видео!