След писмо на родители, постъпило в Община Пловдив, местната администрация информира, че Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ е сред приоритетите на общината, районното кметство и обществеността.

Писмото на Община Пловдив до медиите е по повод писмо на разгневени родители по казуса със забавянето на строителстовото на нова сграда на ОУ "Княз Александър I" и ремонта на Хуманитарната гимназия.

Ето какво още обясниха от Община Пловдив:

Благодарение на консенсуса по тази тема, последните години се води целенасочена и последователна политика за нейното цялостно обновяване. Разчита се на финансиране по две линии – за нова сграда и реставрация и ремонт на съществуващата, която е паметник на културата. Общинската администрация разчита и на високата ангажираност на двамата директори на училищата, помещаващи се в сградата, че с грижата на добри стопани и държавната издръжка, която получават, ще създадат и по-високо ниво на поддръжка. Строителната дирекция на общината очаква подписването на договор с изпълнител на новата сграда, предвидена за ОУ "Княз Александър I“, след което работата може да започне до месец.

В пояснението до родители става ясно и защо гимназията не попада сред 9-те училища, които са подадени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

"В условията на Плана е в тях да попадат обекти - I и II група, спрямо заложените критерии. Хуманитарната гимназия в Пловдив, според условията в МОН, е обект III-та група. Администрацията не е пропускала възможност за финансиране, за която да не е кандидатствано, но за съжаление нуждаещите се от ремонт и рехабилитация образователни обекти са над 140“, се казва още в отговора.

Припомняме на обществеността, че има избрана фирма изпълнител за подмяна на покрива, реставрацията и консервацията на фасадата, подмяна на дограмата, която вече направи оглед на сградата и изготви график на работата си. Тя ще е в най-активен период през летните месеци. Предвиждат се и 3 млн. лв. в новия общински бюджет, с които да се съфинансират дейностите.

На този етап има сключен договор между Министерство на културата в лицето на предходния министър Атанас Атанасов и район "Централен“ за финансиране в размер на 4 млн. лв., от които 1, 970 млн. вече се преведени за започване на реставрацията.