Днес, 19 март 2024 г. в Община Неделино се проведе обществено обсъждане на Концепция за ИТИ BG16FFPR003-2.001-117 "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област" на водещ партньор Община Рудозем, съобщиха от Областния информационен център.

Срещата бе открита от кмета на Община Неделино, Боян Кехайов, който след представянето на Концепцията от екипа на ОИЦ-Смолян, допълни пред присъстващите повече детайли относно дейностите, които Общината предвижда да реализира като част от представената КИТИ. Кехайов изрази своята увереност колко важно и значимо за устойчивото екологично и социално-икономическо развитие на Общината ще бъде изпълнението на Концепцията. На общественото обсъждане присъстваха и представители на общинската администрация, партньори, представители на бизнеса, НПО и граждани. Всички те изразиха своето положително мнение и подкрепа за изпълнението на Концепцията.

Настоящата Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции обединява следните общини: Община Рудозем, Община Мадан, Община Неделино, Община Девин и Община Борино. Всички те се обединяват около една цел и тя е постигане на екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област. Като партньори са привлечени и сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, Професионална гимназия по електротехника - гр. Девин и асоциирани партньори - работодатели. Партньорите в концепцията са обединени около решаването на общи проблеми и полагането на усилия в посока подобряването на икономическото и социално развитие на региона.

Концепцията включва разнообразни мерки и интервенции във всички общини. Община Неделино предвижда да популяризира "Неделинския двуглас“, както и да изгради Фестивален център за популяризиране на "Неделинския двуглас“. Друга голяма инвестиция, която Община Неделино ще реализира, ако Концепцията бъде одобрена - е изграждане на "Център за възстановяване и развитие“, който се планира да бъде разположен в сградата на бившето Основно училище "Васил Левски“ в Горно Неделино. Центърът ще може да предложи различни услуги, които в комбинация с минералната вода – ще бъдат предпоставка за развитието на Общината като туристическа дестинация.

Като част от настоящата Концепция Община Неделино предвижда мерки за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси на територията на общината, както и изпълнение на мерки за развитие на човешките ресурси на територията на Община Неделино - обучение на безработни лица за "Поддръжка на пътища“, "Озеленител“; "Камериер“, "Санитар“, "Спасител“, "Екскурзовод“, "Администратор“ и "Готвач“ и осигуряване на заетост за 12 мес.

Приканваме ви да попълните онлайн анкетата за КИТИ "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област“ на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAN_SCDP1-SLk_9dz7is3-fGINLv1_8Q_-WQ_vt8UhrVB_Uw/viewform 

Повече информация, както и презентация по настоящата Концепция можете да намерите тук: https://www.eufunds.bg/bg/node/14907