Одобриха за финансиране мащабен проект, чрез който уличното осветление в Лясковец и населените места от общината ще бъде подменено. Така градът и петте села в района много скоро ще имат нови лампи, предаде кореспондент на "Фокус“.

Стойността на проекта е 1 565 964.00 лева с ДДС. Парите ще бъдат вложени в подмяна на съществуващите улични и паркови осветителни тела с нови енергийно-ефективни светодиодни (LED). Новите осветителни тела ще бъдат монтирани на съществуващи стълбове, които ще бъдат освежени. Предвидени са още монтаж на нови табла за управление на системата за улично осветление, както и подмяна на кабели.

С приключване на проект градът и селата ще станат по-безопасен и сигурен. Освен това ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят драстично разходите на Общината и кметствата.

"С реализацията на проекта ще се подобрят условията на живот на населението, както и ще се осигури комфорт за гостите, преминаващи през град Лясковец и петте села при придвижване в тъмните часове на денонощието, намаляване на пътно-транспортните произшествия, намаляване на битовата престъпност - посегателствата срещу собствеността и личността. Това от своя страна ще доведе до повишаване качеството на живот, по-добри възможности за задържане на активното население и привличане на инвестиции“, обясняват от местната администрация.

"Фокус“ припомня, че преди близо 2 години именно лошото улично осветление бе една от причините за тежката катастрофа, при която загина дете. Инцидентът се случи в тъмната част на деня, бе предизвикан от шофьор на 31 години. Малко след произшествието местната администрация предприе мерки, като постави легнали полицаи и начерта нова маркировка на мястото на катастрофата.